trıgon

Randevu Hattı

02326008666

Sürdürülebilirlik, hali hazırda kıt olan kaynakların tüketiminin bilinçli bir şekilde yapılmasının sağlanarak bu kaynakların ömrünün uzatılması veya kıt kaynaklara alternatif kaynakların araştırılması hususunda tartışılan ve dikkate alınması gereken bir unsurdur. Sürdürülebilir bir kalkınmanın gerçekleştirilebilmesi için doğaya zarar verilmemesi ve kaynakların bilinçli bir şekilde tüketiminin gerçekleştirilebilmesi önemlidir. Sürdürülebilirliği ve ekosistemi tehdit eden unsurlar, çevresel atıklar, kaynakların bilinçsizce kullanımı ve çevreye verilen tahribat sonucu çevre ile koordineli bir biçimde kalkınma ve büyümeyi içeren kavramlar gündeme gelmiştir. Bu yeni arayışlar içerisinde temiz ekonomi, yeşil ekonomi ve mavi ekonomi dikkat çekmektedir.

            Dünya yüzeyinin %72’sinin deniz ve okyanuslardan oluşması Dünya’yı mavi bir gezegene çevirmektedir. Karbondioksit salınımının üçte birinin denizler ve okyanuslar tarafından emilmesi, yine deniz ve okyanusların dünyanın oksijen ihtiyacının önemli bir bölümünü karşılaması, ekolojik geri dönüşüme katkıda bulunması ve küresel iklim ve sıcaklık değerlerini düzenlemesi deniz ve okyanusların dünyanın devamı için ne denli önemli olduğunu ortaya koymaktadır.

            Ekonominin denizler ve okyanuslarla var olan ilişkisi, çok önemli temellere dayanmaktadır. Hem önemli bir gıda ve enerji kaynağı olmasıyla, hem de küresel ve ticari ilişkilere aracılık etmesiyle denizler ekonomi bilimi içinde oldukça önemli bir yer teşkil etmektedir.

            Ekolojik risklerin dünyayı tehdit etmesiyle ortaya atılan mavi ekonomi kavramı, deniz ve okyanuslardaki biyolojik çeşitliliğin korunması, deniz ve okyanusların sağlıklı bir şekilde muhafaza edilerek kimyasal atıklarla tahrip edilmemesi, kirletilmemesi ve böylelikle etkin bir biçimde faydalanılması, deniz ürünlerinin sürdürülebilirliği, deniz taşımacılığının ve deniz turizminin sürdürülebilirliği gibi konuları temel almaktadır.

Mavi ekonomi ile deniz ve okyanuslardaki ekosistemin muhafaza edilmesi ve deniz ve okyanusların insan yararına olan sürdürülebilirliğinin devamının sağlanması amaçlanmaktadır. mavi ekonominin konusu içerisine deniz ve okyanuslardan elde edilen ürünler, deniz ve okyanuslardan taşımacılık alanı gibi faydalanılan hizmetler, kanalizasyon sistemleri, su hijyeni, su altyapı onarımı, mavi yakalı işlerin, istihdam alanlarının oluşturulması, sulak alanların korunması, kıyı yenileme çalışmaları, su rotalarının tespit ve tesisi, yağmur suyunun aktif ve verimli kullanımı için yağmur bahçeleri tesisi, gri su geri kazanım sistemlerinin inşası ve akıllı su sistemlerinin yayılması gibi eylem planları ve faaliyetler girmektedir.

            Dünya üzerindeki ekosistemlerin ve biyoçeşitliliğin devamı için oldukça önem taşıyan deniz ve okyanusların sürdürülebilirliği ancak mavi ekonomik dönüşümün tesis edilmesiyle mümkündür. Mavi ekonomik dönüşümün tesis edilmesi ile beraber deniz ve okyanusların sürdürülebilirliği sağlanacak, gıda ve enerji güvenliği tesis edilecek, deniz ve okyanuslardan temin edilmekte olan gıda ve enerji miktarı arttırılacak, sürdürülebilir hale gelecek ve garanti altına alınacaktır. Deniz ve okyanuslardaki biyolojik çeşitlilik korunacak, su kalitesi artacak ve deniz ve okyanuslardaki kirlilik önlenecektir.

Yorumlar (0)

Whatsapp Yaz!
Tıkla Ara!